Teraz ciężko sobie zobrazować jakąkolwiek dziedzinę przemysłu spożywczego bez dobrych układów chłodniczych. Efekt chłodniczy wykorzystywany jest powszechnie – od prywatnych domów, aż do zaawansowanych procesów chłodniczych w przemyśle. To dzięki chłodniom i komorom chłodniczym sklepy są pełne zawsze świeżych produktów spożywczych. Duże hale produkcyjne zajmujące się wytwarzaniem żywności potrzebują naprawdę dużo przestrzeni o niskiej temperaturze, aby móc bezpiecznie produkować żywność. Rozwiązaniem jest wówczas chłodnictwo przemysłowe, czyli dziedzina techniki trudniąca się wytwarzaniem i utrzymaniem odpowiedniej temperatury w określonych miejscach. Można uznać, że tego typu urządzenia funkcjonują w podobny sposób jak pompy ciepła. W jakich właściwie gałęziach przemysłu spożywczego układy chłodnicze są potrzebne? Jak działają urządzenia chłodnicze wykonane dla przemysłu?
Chłodnictwo przemysłowe w przetwórstwie mięsnym
Produkcja mięsa jest wymagającym działem przemysłu spożywczego. Aby móc wyprodukować produkty mięsne spełniające szereg norm, i równocześnie będące bezpieczne do konsumpcji przez człowieka, potrzebne są systemy sprawnego, szybkiego chłodzenia, a także mrożenia. Mięso jest artykułem wyjątkowo czułym na zbyt wysokie temperatury otoczenia, przez co może w bardzo krótkim czasie się zepsuć. Tego typu produkcja składa się z wielu faz, gdzie każdy z nich zazwyczaj wymaga odmiennych temperatur. Z tego powodu zakłady produkujące mięso muszą posiadać zaawansowane technologie w zakresie chłodnictwa przemysłowego. Co więcej tego typu układy muszą być wytworzone z dobrej jakości stali nierdzewnej, gdyż w tym przypadku niezwykle istotna jest higiena. Z pewnością każdy zakład produkcyjny musi zatroszczyć się o regularne przeglądy tego typu urządzeń, żeby mieć pewność, że będą one dobrze wykonane i nie ulegną awarii w najmniej odpowiednim momencie.
Przemysł browarniczy – czy fachowe układy chłodnicze są niezbędne?
Podczas wytwarzania piwa niezwykle istotne znaczenie ma precyzyjna regulacja temperatury na każdym etapie jego tworzenia. Proces warzenia piwa wymaga wyjątkowo dokładnej regulacji temperatury już na etapie przygotowywania brzeczki, ale również podczas fermentacji, oraz końcowego schładzania. Również w tym przypadku ogromne znaczenie ma odpowiedniej jakości stal nierdzewna zapewniająca właściwe warunki higieniczne. Sporym zagrożeniem dla takich srtykułów jest bez wątpienia korozja. Również takie elementy jak zawory i filtry powinny być dostosowane do pracy z czynnikami chłodniczymi takimi jak amoniak i CO2. Wyposażając swój zakład w urządzenia chłodnicze warto zwrócić uwagę na ich ekonomiczne koszty eksploatacji i konserwacji. Nie można zapominać o regularnych przeglądach, które są bardzo ważne.
Produkty mleczarskie – dlaczego specjalistyczne układy chłodnicze są tak ważne?
Obecnie przemysł mleczarski niewątpliwie nie może się obyć bez innowacyjnych rozwiązań w zakresie schładzania żywności. Produkty mleczarskie muszą mieć zagwarantowaną dobrą temperaturę, w innym przypadku mogą być niezdatne do spożycia. Cała produkcja opiera się na zachowaniu właściwej temperatury. Nie można zapominać, że tego rodzaju zakłady powinny dysponować systemami zapewniającymi dobrą temperaturę zarówno dla mleka, serów, ale także lodów, które są szczególnie wrażliwe na wzrost temperatur. Również w tym przypadku korozja może przyczynić się do problemów z utrzymaniem odpowiedniego poziomu higieny, dlatego wszelkie urządzenia chłodnicze powinny być wykonane ze stali nierdzewnej.
Urządzenia chłodnicze dla przemysłu rybnego
Wszelkie zakłady przetwórstwa rybnego muszą posiadać dobrze działające systemy chłodnicze gwarantujące najwyższą jakość produktów. Tego typu rozwiązania muszą znajdować się zarówno na statkach łowiących ryby, jak i na lądzie. Należy pamiętać, że szczególnie środowisko morskie ma zły wpływ na tego rodzaju systemy chłodnicze, dlatego bezwzględnie muszą być one wyprodukowane z najwyższej jakości stali nierdzewnej. Takie systemy powinny być również wyposażone w opcję precyzyjnej regulacji temperatury przez wzgląd na dużą wrażliwość owoców morza na jej spadek.