Jedzenie na wynos to bardzo dobre rozwiązanie, z którego od czasu do czasu korzystają niemal wszyscy. Dzięki rozwojowi transportu i usług teleinformatycznych, mamy możliwość zamawiania pożywienia z naszych ulubionych knajp. Już po kilku chwilach zamówiony posiłek przyjeżdża pod wskazany przez nas adres.
Żeby jedzenie, które zamawiamy mogło być świeże i o odpowiedniej temperaturze restauratorzy pakują je do opakowań. Następnie opakowania są przetrzymywane w specjalnych termicznych torbach.
Co zrobić by jedzenie na wynos utrzymało świeżość?
Z dowozem można obecnie zamawiać potrawy niemal z wszystkich kuchni świata. Przez wzgląd na różnorodność, także metody ich pakowania są różne. Inaczej to wygląda w przypadku zup, inaczej w przypadku różnego rodzaju fast-foodów, a jeszcze odmiennie jeśli mowa o obiadach. Właściciele restauracji wykazują się dużą zaradnością w dopasowywaniu się do realiów. Najczęściej do pakowania potraw używa się opakowania papierowe w różnych kształtach. Plastikowe opakowania aktualnie to przeszłość.
Dla większości osób oczywista jest przewaga, którą mają opakowania papierowe nad plastikowymi. Mowa przede wszystkim o ochronie środowiska.
Plastik rozkłada się pomału, negatywnie przy tymoddziałowując na otoczenie. Co innego papier, który całkiem szybko się rozkłada. Zarówno plastik, jak i papier można poddawać wtórnemu użyciu, jednak w przypadku papieru jest to dużo bardziej skuteczne i opłacalne rozwiązanie. Dlatego częstym wyborem są opakowania papierowe – przyjazne dla klimatu oraz funkcjonalne.
Wybór papierowych pudełek na produkty restauracyjne to nie tylko świadoma decyzja właścicieli knajp.
Jest to również poniekąd nakaz. Zgodnie z dyrektywą Unii Europejskiej sektor gastronomiczny jest zobowiązany do zrezygnowania z plastikowych opakowań, a także wszelkiego typu słomek, kubków czy mieszadełek. Wobec takich zmian legislacyjnych jedyną rozsądną alternatywą zostają opakowania papierowe. Oczywiście rynek jak zwykle stają na wysokości zadania sprzedając duży wybór opakowań o różnym(ch) możliwościach.
Co proponują producenci opakowań papierowych?
Sprzedawcy opakowań papierowych dążą do tego by ich opakowania spełniały należyte normy jakościowe wyznaczone przez legislatorów. Jedną z takich norm jest FSC. Produkty, które posiadają certfikat FSC są nie tylko proekologiczne. Jest to również dowód, że przy ich powstawaniu nie poniosły szkody żadne zwierzęta czy ludzie. Normy FSC mają za zadanie wspierać prowadzenie przez firmy zrównoważonej aktywności. Współgrają one z nowymi wymogami Brukseli.
Gospodarka to zespół elementów powiązanych z sobą. W związku z tym, jest zapotrzebowanie na producentów opakowań papierowych. Lokale gastronomiczne i wytwórcy opakowań często zawiązują współpracę. Firmy produkujące opakowania papierowe bardzo szybko potrafią dopasowywać się do zasad rynków, jak również do prawnych niuansów.
Opakowania papierowe mają jeszcze jedną ważną właściwość – z łatwością można wykonać na nich nadruk z znakiem firmowym knajpy. Dzięki temu wyglądają się ładnie dla oka.
Każdy z producentów opakowań musi też dbać o to by pojemniki były bezpieczne i trwałe. Muszą się sprawdzać w warunkach transportu. Muszą również być stabilne i szczelnie przechowywać zapakowaną w nich żywność.